Barnsemester i Sverige: Allt för den perfekta resan


date_range Datum: 2023-03-27
impera

Att åka på semester med barn är inte det enklaste. Det krävs mycket planering – då mycket kan gå snett. Även den mest erfarne föräldern kan stöta på patrull under semestern. Det är aldrig en bra idé att dagen innan spontan-packa kläder och annan utrustning.

Planera istället resan i lugn och ro med denna guide med tips för familjesemester i Sverige.

1. Tänk på maten på barnsemestern

Mindre barn kan tycka det är jobbigt att äta mat som vanligtvis inte serveras hemma. Spaghetti och köttbullar byts ut mot restaurangmat och annat.

Det kan därför vara klokt att ta med matlådor med barnens favoritmat när en mindre kris uppstår. Ingen vill befinna sig i en fullsatt restaurang med skrikande barn som matvägrar.

Nyttiga snacks när energi behövs

Ett annat bra tips, hur onyttigt det än må vara, är att vara förberedd med snacks. Vi vet, vi vet – socker är dåligt. Men, idag finns det en uppsjö av nyttigare alternativ som kan höja energinivån på barnen under semestern. Varför inte köpa naturgodis eller en “bar” med frukt och

2. Rutiner

När ni åker på familjesemester i Sverige innebär det tidsomställningar för barnen. Ni kanske är uppe längre om kvällarna? Och barnen gör aktiviteter de inte är vana vid.

En semester ska ju vara ett avbrott från vardagen. Självklart bör det finnas utrymme för spontana aktiviteter och att vara uppe längre på kvällarna.

Det är dock bra att försöka skapa någon typ av rutin så gott det går under din familjesemester – mindre barn mår bra av det.

3. Tidsfördriv under bilfärden

Bilfärden till er destination kan snabbt förvandlas till en mardröm om barnen inte håller sig sysselsatta. Därför är det bra att ha med sig någon typ av underhållning till barnen, som behöver stimulation under längre sträckor.

Utöver den ovärderliga surfplattan är det bra att packa med böcker och skissblock. Varför inte låta barnen välja pysselböcker själva på en bensinmack längs mer vägarna? Med lite tur håller det ungarna sysselsatta medan ni fokuserar på att köra bil.

4. Sträck på benen

Att sitta i en bil eller annat färdmedel under längre perioder är ingen större bedrift för oss vuxna. För ett barn med spring i benen kan det bli desto mer jobbigt.

Att åka långa sträckor med bil är kanske inget större problem för vuxna. För barn med myror i benen blir det desto jobbigare.

Om ni åker bil på väg till resmålet är det bra att planera stopp längs med vägens gång.

Rastplatser finns det gott om på vägarna. Gör stoppen till mindre events där barnen får leka av sig.

5. Packningen

Det är aldrig fel att sammanställa en packlista för semestern. För att slippa stå som ett frågetecken dagen innan ni reser kan ni istället checka av denna lista i godan ro:

  1. Mellanmål och snacks
  2. Pysselböcker och kortspel
  3. Plastpåsar och papper
  4. Solskydd, både krämer och kepsar
  5. Skor och kläder utifrån aktiviteter
  6. Hygienartiklar och medicin
  7. Filtar

Lycka till med er familjesemester i Sverige. Semester med barn behöver inte vara krävande så länge saker planeras i förtid!


Dela artikeln

Populära artiklar

img_5862

DEN ULTIMATA PACKLISTAN FÖR CAMPINGSEMESTERN

Campingsemester är en svensk tradition. Det är sedan gammalt. Men, hur ska du egentligen packa på bästa sätt inför resan? I denna artikel listar vi alla nödvändiga saker du behöver ta med dig när du åker ut och campar!